SJAMANISTISCH BEKRACHTIGEN MET PAARDEN

Geinspireerd door een training bij Daan van kampenhout ben ik ook gaan werken met the systemic rituals. Wat me hierin zo aanspreekt en boeit is dat deze manier van werken hier niet alleen om het individu gaat maar tegelijkertijd ook voor het grotere geheel gelopen kan worden. Hierdoor voelen mensen zich ook vaak vrijer om deel te nemen.  Een systemic ritual kun je lopen voor jezelf, je moeder , je grootmoeder,etc…. of gewoon voor de ervaring. Er kan met verschillende formats gewerkt worden. Zowel  op tijdlijnen als op  het medicijnwiel, ook stille hulp- en krachtbronnen kunnen worden ingezet. Het is heel dynamisch en je kunt steeds van plek wisselen. Er wordt bijna niet gesproken tenzij een paar krachtige op voorhand afgesproken zinnen. Er wordt vooral gedrumd en/of gezongen.

Hoe zo een ceremonie in zijn werk gaat. Er wordt een thema gekozen, vaak is dat een gezamelijk thema dat speelt bij meerdere individuen van de groep. Vanuit het basisprincipe dat alles in iedereen zit…bij de een almeer aanwezig is op het huidige moment dan bij de ander wordt een format gekozen.

Zo kregen we als eerte ritual het thema jezelf steeds kleiner maken. Er werd een tijdlijn aangeduid.. helemaal rechts mochten de mensen gaan staan die zich in het leven vaak heel erg klein maken.., helemaal links op de tijdlijn de mensen die zich vaak groter voordoen als ze werkelijk zijn. In het midden of ergens tussen de andere plekken de deelnemers ie dit thema vrij in balans hadden..

De bedoeling was eenmaal je op je huidige plek stond je de beweging mocht maken naar de andere plek op de tijdlijn zodat je kon ervaren hoe dat was de opposit van je huidige plek te ervaren. hoe voelt het op de plek van de ander.. hoe voelt de plek waar je eigenlijk heenwilt. Ook de deelnemers die het in balans hadden werden uitgnodigd alle plekken te onderzoeken. Waardoor uiteinelijk healing en begrip kunnen integeren. Aan de zijkant van de tijdlijn werden er hulpbronnen neergezet (deelnemers) terwijl je je verplaatte op de tijdlijn kon je hulp inroepen van een hulpbron om samen de stappen naar de ideale plek te nemen. Tijdens deze ceremonie werd er gedrumd en gezongen.

Tijdens deze workshop wil ik jullie graag kennis leren maken met deze bijzondere vorm van healing, begrip en verbinding

Een voorbeeld